maandag 27 februari 2023

Januari : winter, ook in onze klas !

Januari : winter, ook in onze klas !

Na de kerstvakantie starten wij traditioneel met het thema 'winter' , want het is nu eenmaal koud buiten .... binnen is het lekker warm , zeker met onze kindjes die altijd stil zitten in hun orthese....

We maken het binnen dus lekker warm en werken met het contrast koud buiten           ( icepack) en lekker warm binnen ( kersenpitje uit de microgolf) - laten voelen aan de handjes en voetjes en héél voorzichtig op de wangetjes..

't moet gezegd worden : de icepacks worden, bij diegene die het kunnen , bij de anderen laten ze het met hun lichaamstaal wel merken ,  meestal snel weg geduwd, terwijl de warmte van het kersenpitje wel gewaardeerd wordt!! Soms komt één van de kids met koude handjes binnen en dan wordt het kersenpitje-schaapje gebruikt om die koude handjes weer lekker warm te maken. Heel vaak zijn er ook koude voetjes, want die zitten wat vast in de voetspalkjes en bewegen dus maar weinig, dan is het ook heel welkom , want zeg nu zelf , het leven is een stuk aangenamer als je het lekker warm hebt toch ? ;) 




Ook duffelden we ons goed in , zomaar in het thema , met muts en warme sjaal ....






... maar ook om een korte maar deugddoende wandeling te maken , rond de school of wat verder , dan namen we voor een namiddagje de bus ....dan worden ook de voetzakken , gekregen van de Sint ( de fleecedekens toch , Mieke V maakte er dus voetzakken van ) dus zeker gebruikt!!!




 

Winter betekent voor ons ook werken met het contrast donker buiten - mooie lichtjes binnen , en die lichtjes vinden we overal-in het thema of gewoon.... mooie lichtjes ...




















Verder maakten we in het thema 'winter' vetbollen voor de vogeltjes. Voor de vogels wat te eten , voor onze kids de kans om weer te 'voelen' .... aan vogelzaadjes en wat zachtjes gemaakte (beetje  gesmolten) frietvet, en alles samen ... 't was een smeerboel maar de kids vonden dat niet erg hoor !!! Die smurrie deden we dan in oude koffiekopjes ( merci Mieke I voor de bevoorrading van wat ik tekort had aan kopjes !)  en Mieke V plakte er een zitstokje in om het de vogeltjes wat gemakkelijker te maken bij hun eetmoment ..., toen alles weer hard geworden was in de kopjes konden die omhoog gehangen worden in de bomen en struiken ... na een tijdje werden ze ontdekt door enkele meesjes , super !!!














Even niet in het thema van de maand , maar wegens groot succes ook buiten het herfst-thema gespeeld : het belevingstheater "insecten" , telkens weer 'leute' bij de kids , en voor die 'leute ' doen we het tenslotte hé  ;) !!!










Nog enkele foto's van de thuis-toah's : bij Ismaïl was zus Merita een dagje thuis en natuurlijk 'helpt' die dan met het werken met broer !!!




En ik nam ook es Miekes ( V) 'uitvinding ' , de cinema,  mee naar de toah kids thuis , home cinema dus ... ;) 

ik maakte het wat donker en ..... Lilou keek haar ogen uit naar het grote beeld op haar plafond .... dit moeten we vaker doen !!! Is eens iets anders hé en héél boeiend om vanop de laptop filmpjes en liedjes af te spelen in het groot !!!





Tenslotte nog enkele mooie foto's van de donderdagochtend , als Zonnehart-kiné Douwe langskomt voor de vestibulaire stimulatie , samen bewegen en bewogen worden , evenwicht en onevenwicht .... het sleepdeken , wat we ook altijd doen met alle kids in beurtrol, kennen jullie al, maar DIT doen we ook : bobath-bal, schommelkuip, hangmat en voor de kids die even niet uit de orthese mogen ( instabiele ademhaling door teveel slijmpjes) maken we van hun rolwagen een heuse schommelstoel met de schommel-elementen ....






Zo, dat was het weer , januari ingeblikt ....

Op naar februari !! Tot dan ! 

grtjs! klasteam medisch-basale Snoezel 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten